søndag 15. mars 2009

Tenk på dette, når du nyter vårsolen


Nå har våren kommet og du setter deg i solen for å nyte varmen og livet, og lar UV-strålene brune det bleke vinteransiktet. Da skal du tenke på dette:

Sollyset har hatt en utrolig reise før det gleder din tilværelse i solveggen.

Reisen startet i solens 15 millioner grader varme kjerne, der gassene ligger under et vanvittig trykk. Dette gjør at hydrogenkjerner (protoner) fusjonerer til heliumskjerner. Når dette skjer, blir det litt energi til overs. Og takk for det. Denne energien til overs, omdannes til strålingsenergi. Faktisk omdannes omtrent 700 millioner tonn hydrogen hvert sekund til helium. Men det er nok å ta av. Det er hydrogen nok til flere milliarder år med kos i solveggen ennå.

Denne strålingsenergien, gjennom forskjellige tilstander, bruker så mellom 15 000 år til flere millioner år for å nå solens overflate, koronaen. Da er den klar for sin reise til jorden!

Den reisen går fort. Selv om det er nesten 150 millioner kilometer fra solen til jorden, gjør solstrålene unna reisen på litt over åtte minutter - i lysets hastighet, selvfølgelig.

Der nyter du og jeg denne deilige energien, kanskje uten å tenke på den store og lange prosessen, som ligger bak. Selvsagt trenger du ikke tenke på det.

Men det er jo en fantastisk historie og reise da.


(Bilde: SOHO/NASA)

3 kommentarer:

Nina Lorås sa...

Nå har jeg litt å tenke på ja:)
Husker du forresten Hale-Bopp kometen?

Bjørn sa...

:)
Ja, husker den kometen fra -96 eller -97. Var flott den. Og så var det en sekt som trodde en ufo lå bak den og etc...

Nina Lorås sa...

Ja heavens gate 1997. Jeg har lest masse om de. Er utrolig hva noen mennesker kan gjøre hvis man har en karismatisk og overtalende leder. Er kommet en ny dokumentar om de nå faktisk. burde du se hvis du er interisert i slikt. :)heavens gate the definitive story. kan lastes ned hvis du registrerer deg på factualTV :)